انواع مدلهای سرمایهگذاری
در بندهای قبلی به معرفی انواع سرمایهگذار پرداختیم و نشان دادیم که نقش هر کدام از آنها در مفهوم استارتاپ به چه صورت است. اما، تعریف ما از سرمایهگذارها به هر شکلی که باشد، نکته بسیار مهم این است که این نوع سرمایهگذاری آنها به چه صورت است. برای درک این موضوع، انواع سرمایهگذاری استارتاپ را در سه دسته قرار دادهایم:
مطالعه مطلب آشنایی با انواع ایده پیشنهاد میشود.
سرمایهگذاری مالکیتی
سرمایهگذاری مالکیتی یک نوع سرمایهگذاری تعریف میشود که در جریان آن، سرمایه گذار در ازای تخصیص اعتبار به پروژه، مالکیت بخشی از آن را بر عهده میگیرد. فرض بگیرید که شما در یک پروژه گاوداری یا کشاورزی سرمایهگذاری میکنید و در ازای پولی که در اختیار این گروه قرار میدهید، صاحب قسمتی از پروژه خواهید شد. همین روش در مورد استارتاپها نیز قابل اجراست و سرمایهگذار میتواند درصد یا همه سهم آن را برای خود بردارد.
سرمایهگذاری اعتبار دهی
این روش از سرمایهگذاری بیشتر شبیه قرض دادن پول به یک پروژه است و در قبال آن تنها سود یا هزینه مربوط به سرمایهگذاری خود را دریافت میکنید. در این روش، سرمایهگذار متعهد میشود که اعتبار لازم برای انجام پروژه را در نظر بگیرد و در نهایت پس از تولید محصول و ارائه آن به بازار، پول اولیه خود را به همراه سود آن دریافت میکند. معمولاً بانکها و نهادهایی مانند پارک علم و فناوری در این زمینه فعال هستند.
سرمایهگذاری شراکتی
در سرمایهگذاری شراکتی، همانند سرمایهگذاری مالکیتی، وظیفه تأمین بودجه پروژه بر عهده سرمایهگذار است و در ازای آن درصدی از سهم استارت آپ را به خود اختصاص میدهد. تفاوت این روش با سرمایهگذاری مالکیتی در این است که در روش شراکتی، تنها تا 45 درصد از سهام به سرمایهگذار اختصاص مییابد و مالک اصلی پروژه، همان کارآفرین و گروه راهاندازی استارتاپ هستند.
شتابدهنده چیست؟
شتابدهنده یا Startup accelerator را در واقع میتوان به عنوان سوخت و بنزین در مفهوم استارت آپ در نظر گرفت. شتابدهنده ها، افراد یا شرکتهایی هستند که وظیفه حمایت از یک شرکت نوپا را برعهده گرفته و آنها را در فرآیند آموزش، تولید و فروش محصول هدایت میکنند. شتابدهندهها میتوانند در هر کدام از سه دسته سرمایهگذاری فوق قرار گیرند، اما معمولاً شتابدهنده ها به عنوان گروه سرمایهگذاری شراکتی شناخته میشود که تنها تا 45 درصد از سهام گروه را به خود اختصاص میدهند.
شتاب دهندههای ایرانی و شتاب دهندههای خارجی متعددی در سطح اینترنت معرفی شده است و هر کدام از آنها سعی میکنند که امتیازات ویژهای برای استارتاپ ها در نظر بگیرند تا آنها را جذب کنند. در بین معروفترین شتاب دهندههای ایرانی میتوان به آواتک، جهش، پرش، اکسیر و چند مورد دیگر اشاره کرد.
منبع:
https://modireweb.com/what-is-the-startup